Tuesday, October 20, 2009

Salam semua...cepatnye masa berlalu..hari ni da 20 Oct 2009...hari tua aku hari ni...hahaha...umur hanya angka..yg penting hati mau sentiasa muda...tak gitu...ehehe...yg ke baper tu...abaikan la...tak penting pon...

Thanks pd adik aku...Anggun kerana send MMS katak nyanyi tu...hahahaha...kiut giler kaler ijo...dia org pertama yg wish...bini aku seken..tu pon time aku nak g keje dan kebetulan Dania nak nenen...takpela...aku tak kisah pon sape no 1 ke...2 ke...sian bini aku jaga baby siang malam...its not big prob my dear...da tuwe ni takde la xcited sgt nak sambut pon...ngeeeee

Yang sadis semua kengkawan bukan wish selamat hari jadi ker...hari lahir ke...tapi
SELAMAT HARI TUWE!!!!!
watahak sungguh...ahahaha...

Citer ttg besday ni...ade la beberapa besday yg rapat yg aku tahu yg sambut sama pd bulan Oct yg berbintang Libra nih...antaranya :

Aku : 20 Oct
Lais Dania (My luvely girl) : 1 Oct [nak gak sambut besday sama dgn papa yer]
Anggun (My luvely sister) : 5 Oct
Kak Izan (Akak aku) : 3 Oct
Ain (Anak buah) : 15 Oct
Mak mertua ku : 31 Oct
Shiro (Sahabat sengal ku) : 16 Oct

tu je kut yg aku hengat...yg lain2 tu bertempiaran..tak leh nak sambut secara berjamaah ...hahahaha...

Thursday, October 8, 2009

Lamanya aku tak menaip...mcm setahun rasanya...ye lah..takde apa yg nak d kongsikan since pemergian ayahanda tersayang may 2009

Alhamdulillah...tarikh 12 Syawal 1430 ... 1 Oktober 2009...puteri kecil ku selamat di lahirkan pada jam 5:59 petang di Hopital Kohilal, Taman Melawati. Di lahirkan dengan berat 3kg secara pembedahan...walau kesian perut bini aku kene belah lg walau da usaha untuk bersalin normal tetapi itulah pengorbanan seorang ibu...terima kasih syg...

Dengan nama Lais Dania...aku berdoa dia akan menjadi seorang muslimah yg boleh menjaga diri dan maruah keluarga...amin...

Tika artikel ini d tulis...Dania telah d tahan d wad Hospital Kuala Pilah kerana kuning+demam daripada hari selasa 6 Oktober 2009 ...harap2...dia sht dan dpt keluar dgn cepat...papa miss u so much...lama da tak kacau dia buat dia menangis...

Buat arwah ayah ku tersayang...walau diri mu tak sempat menatap wajah cucu baru mu ini...ku tahu...diri mu melihatnya nun jauh di sana...akan ku pastikan cucu mu ini mengenali diri mu sebagai mana cucu² mu yg lain yg pernah mengenali mu...





Berikut adalah antara gambar sewaktu Dania baru di lahirkan...ketika ni masih lg di hospital






Gambar Lais Haikal dgn Lais Dania bermanja...ehehehe

Monday, August 17, 2009

1. Begitu ramai belia/remaja sertai Youthsays. Mengapa?

Setiap hari, anda katakan pendapat.
Anda SMS, chat online, dan bercakap dengan kawan atau keluarga.
Bagaimana jika apa anda katakan membawa perubahan kepada masyarakat, produk atau orang di
sekeliling anda?
Adakah anda dibayar untuk pendapat anda itu?
Dengan Youthsays, setiap anak muda Malaysia mempunyai kuasa ini.

2. Berapa banyak telah diperoleh oleh ahli youthsays?

RM 150,205 pada 27 February 2009
3. Macam mana ia berfungsi?
· Anda dibayar untuk mengambil survey, kerana ia memberi kesan kepada perniagaan dan
komuniti untuk memberikan khidmat yang lebih baik.
· Berbincang dan berkongsi idea dan pendapat anda dengan perbincangan kumpulan.
· Dapatkan pembaca blog anda yang lebih ramai, kerana anda berkongsi pendapat dengan
remaja/belia lain di Malaysia.
· Bantu remaja/belia Malaysia dengan persoalan mereka. Atau hantarkan persoalan anda
sendiri!

Ayuh mulakan sekarang!

4. Adakah yuran keahlian?

Tiada yuran keahlian. Keahlian adalah PERCUMA.

5. Macam mana nak keluarkan (cashout) pendapatan saya dari youthsays?

Akan keluar automatik pilihan untuk mengeluarkan wang apabila anda telah cukup minimum
pengeluaran iaitu RM50.

6. Siapa boleh menjadi ahli?
Rakyat Malaysia berumur 35 dan ke bawah.

7. Berapakah saya akan dibayar?

Ini bergantung pada kepada bilangan survey yang sepadan dengan profil diri anda. Kami membayar
harga yang tinggi berbanding harga per jam untuk kerja separuh masa. Walau bagaimanapun,
pendapatan dari survey tidak bertujuan menjadikan anda KAYA.

8. Informasi diri saya akan digunakan untuk apa?

Maklumat yang anda kongsikan tidak akan menjuruskan kepada anda. Kami mempunyai polisi yang
tegas di mana tiada orang akan tahu siapa yang berkongsi maklumat tersebut. Maklumat dari survey
akan di gabungkan oleh sistem untuk menjadikannya lebih di fahami oleh syarikat bagi memberikan
khidmat terbaik kepada remaja/belia.

9. Adakah wujud versi Bahasa Cina atau Bahasa Melayu untuk Youthsays.com?

Untuk masa sekarang, youthsays.com hanya di dalam English tapi siapa tahu, mungkin di masa akan
datang ia mungkin akan diwujudkan.
10. Saya mempunyai blog, macam mana saya boleh peroleh pendapatan dari Youthsays?
Buat post atau link menggunakan link invite anda seperti
http://malaysia.youthsays.com/go/jwC. Apabila ada orang klik link tersebut dan mendaftar, anda akan dibayar RM 0.40. Jika 100 orang berbuat demikian,
100XRM0.40= RM40!

11. Kerap mana survey akan ada? Kenapa tidak kerap sangat sekarang?

Ia bergantung pada kehendak pelanggan kami. Contohnya, jika bulan ini pelanggan kami meminta
survey untuk remaja Melayu desa, maka remaja Melayu desa akan peroleh lebih banyak survey
berbanding remaja lain.

12. Adakah akaun saya dihapuskan apabila berumur 36 tahun?

TIDAK. Tapi mungkin anda akan kurang mendapat peluang menjawab survey kerana di sini pelanggan
memfokuskan kepada pelanggan remaja/belia sahaja.


Daftar PERCUMA sekarang! Klik di sini untuk ke laman pendaftaran
youthsays.com

Wednesday, July 15, 2009





Ni meh korang usya pic ni...ahahaha...sku snap time balik keje ptg semalam...ntah ape2 la tuan punya keter...lalok gamaknya...ahahahaha

Tuesday, July 14, 2009

Kisah pertama...

Minggu lepas..kisah ni masa aku nak g bayar utk isi minyak kat kaunter...petang tu leh lak q panjang...takde la panjang tapi ade la 6-7 org depan aku...ikut hati malas nak q ni...tapi xpelah...sbb minyak dalam tangki pon da kasik warning suh isi...kebetulan depan aku ni ade lah sorg awex...cung gak la...dia pon lebih kureng aku gak...mcm tak sabar² nak bayar..ntah ape yg d kejarnya...tunggu nye tunggu sampai la turn awex ni td...berikut lebih kurang la percakapan antara awex tu dgn casher stesen minyak

Casher : Ye dik...nak isi baper???
Awex : Isi 10 ye kak...pam 7

Aku dgn bz bodinya g la paling kepala aku nak usya pam 7...awex ni naik ape bayar 10 hengget jerk...owh...naik Gen2...

Casher : Betul ke nak isi 10 hengget ni dik
Awex : A'a la kak...naper???tak leh ker nak isi 10 hengget???
Casher : Boleh jer...tapi betul ke pam 7...keter awak Gen2 tu kan???
Awex : A'a...yg Gen2 tu...
Casher : Keter awak pakai diesel ker???pam 7 tu ade diesel jer dik...mane de host utk petrol...saya tukarkan awak ke pam lain la yer...

Aku dgn bizi bodi sekali lagi jenguk pam 7 tu....mmg kompom...sahih...ade setongkol jerk host kaler hitam...geleng pale aku tgk awex tu...merah muka dia...org ramai lak tu... ikut hati ni nak jerk gelak..sebab tak leh tahan...tapi memandangkan kang jatuh lak kemaluan dia...so aku diam je la....


Kisah kedua

Jumaat malam sabtu..minggu lepas gak...bini aku ajak g kenduri nikah sorang makcik ni...sbb cucu dia ni dok kelas yg bini aku ngajo...siap bg kad beriya suh dtg...ikut hati aku..mmg malas...ade ke buat kenduri malam²...dasar org kaya btoi...

Sampai jerk...kebetulan makcik tu ade kat depan khemah..so dengan muka manis dia sambut kami...pastu perkenalkan dekat member² dia yg tengah makan...kire glemer la sekejap...aku dgn selamber terus g amik makanan...maklumla...lapo...da siap semua masuk dalam pinggan...aku dgn bini aku pon join la geng² makcik tuan rumah...ade la 2 org pompan..sorg tu mcm da makcik...sorg tu muda lagi...kakak kut...pakaian kelas beb...mcm mak datin...biasalah...dok kat taman melawati...separa elite...ngeeeeee...imej kena jaga...sambil makan tu ade la kami borak²

Aku amik part yg pada aku penting utk korang baca (kalau nak bacalah..kalau taknak sudah)

Makcik : Dok mana???
Wife : Kami dari Taman Melati
Makcik : Ngajar kat sekolah melawati ni yer
Wife : A'a...baru 5 bulan
Makcik : Owhh...ni anak bongsu ke??? (Tepat jari telunjuk dia ke arah Haikal...anak sulung aku)

Aku yg tengah makan rasa mcm nak tersembur balik nasik dalam mulut...ade ke patut dia kata Haikal anak bongsu...terang² perut bini aku tu besar ngandung...dia leh kata Haikal anak bongsu...ahahahaha...mereng jugak org kaya ni...ahahahaha...





Sunday, July 12, 2009

video

Saje nak kongsi dgn korang..mcm mana pompan luar negara bawak keter...hihihihi...jangan marah yer

Wednesday, July 8, 2009

Yosh...korang tahu x game Travian...men perang secara online....layan sebenarnya game ni...meh aku citer secara kasar game ni....selain Malaysia...game travian ni da lama muncul di negara lain...America...Arab...Jerman...Perancis...dan negara lain yg aku lupa..hihihi...selain tu gak Indonesia juga dah mendahului kita utk permainan ni...

Di Malaysia...game ni bermula pd Ogos 2008...yakni da dekat setahun...dan biasanya...mana2 server travian...game akan berjalan hanya lebih kurang setahun...sebelum server di reset semula...aku mengenali dunia game ini sejak Oktober..lambat 2 bulan...semenjak itu aku ketagih main game ni sampai tido 2-3 pagi...tak silap aku...di Malaysia ade 5 server utk game travian nih iaitu...my1...my2...my3...my4...dan speed server...di speed server ni..kalau korang join..bersepah org indon yg main...ehehehe....

Permainan ni base tentera zaman dahulu...ada 3 puak...iaitu Rome...Teuton..dan Gaul...tiap kaum ini ada kelebihan dan kekurangan masing2...game ni kite leh serang...leh farm sumber kg org...leh tarbil aka cata bangunan kg org sampai hancur...dan yg paling best...leh tawan kg org...hihihi...

Di bawah ni adalah contoh dr kg aku...




Baru ade 18 kg jerk...skit kan..org lain da 30+ kg da...tapi ade gak player2 baru...yg populasinye skit...hehehe..kire ok la tu kan...

Yang ni adalah view kg2 yg ade drpd peta...susunan kg mana nak letak kena pandai..strategi kena utamakan...hihihi





Yang ni lak adalah contoh serangan dr ally aku...tgk baper banyak troops dia...yg out lak baper...yg bestnya...semua defender ke longkang...out terus..hihihi...tapi tu la...jumlah troops aku terpaksa buang sbb takut ade budak travian gak yg baca ni..naya jer member aku ni da tau troops baper...hehehe




Bila server da dekat setahun..biasanya...2-3 bulan sebelum server restart...akan keluar satu kaum lain...iaitu Natar...kaum ni ada lah pengganas...kire..banyak la kelebihan dia...tujuan kaum ini muncul adalah kerana utk menyerang kg2 yg mana ade tapak Wonder World...dan itulah tujuan utama permainan ini...persekutuan manakah yg dpt membina dan menyiapkan dahulu Wonder World ini sampai level 100...tiap kali naik level iaitu 5...10..15...20.....95...96...97...98...100 kaum natar ni akan dtg serang..utk memusnahkan WW tersebut...dan d sinilah gunanya kerjasama...pertahanan yg mencapai 1 juta...pengahntaran tanaman yg tiada had....

Berikut adalah contoh serangan dari pihak natar



So tu la serba sedikit mengenai game ni...so saper yg nak join tu..my4 rasanya leh lg..sbb aku main my1..server mula2..dan nak habis da pon..hihihihi...

Friday, June 26, 2009




Hari ni mcm busan jerk..ahahaha..malas lak aku nak buat keje...so ni la hasil drpd kemalasan aku kat opis....saje up pic haikal anak sulung aku yg umo 3 tahun skrg....pic latest dia nnt² la aku up kan...tunggu time rajin lak....

Wednesday, June 24, 2009

video


video

ok allz....kali ni kita layan lagu dr penyanyi peberet aku since 6 tahun lepas...alizee...made in france...walllaaaaaaaaaaaaaa


Tuesday, June 23, 2009

Ngeeeee....akhirnya ku berubah...carik skin yg simple n ade nilai nostalgia skit...(kut la) ahahahaha....

Pada adek aku..abg mu ni mintak maaf banyak2...sowi la ye nyusahkan sbb tlg cari skin utk blog abg...bukan apa..kat skin tu kena ejas2 kat html..da le abg mu ni buta urup...harap je skolah tinggi...(3 tingkat tu kire tinggi kan)....hehe..jgn mare yer...

Tapi tu la...masalah probnya...semua link kawan2 aku da lost....uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....sadis btoi laaaa...nak kutip sebijik2 balik ni....adehhhh...nnt2 la ye aku edit balik....kalau rajin la....


Haku telah d tag oleh adek haku...banyak lagi tag yg kena..tapi mcm biasa lah..hutang hutang


M.A.R.A.H


1. Bila anda last kena marah?
Hari² aku kene marah...ni jap lg kene marah la ni kang

2. Kena marah dengan siapa? Letakkan nama penuh dia..
Mane leh..menjatuhkan kemaluan dia kang..ish!

3. Apakah tindakan anda bila kena marah?
Marah org tu balik la...ingat kita ni pokok pisang ke

4. Apakah perkataan pertama yang keluar selepas anda dimarahi?
Takde perkataan..tangan penumbok aku yg kuar dulu ahahahaha

5. Antara bentes kaki dengan pijak kaki, mana pilihan anda jika anda dapati anda tidak bersalah?
Terajang yg paling afdhal ahaha

6. Rasanya bila anda kena marah, anda akan lepaskan pada insan sekeliling? Or siput tepi pasu? Or pokok daun semalu?
Biasa aku melepas dalam jamban jerk.....hua hua hua

7. Apakah ucapan anda pada orang yang suka marah2?
Tak nak ckp..sedekah dia cermin...tgk diri sendiri dulu ngeeeeeeee

8. Senaraikan beberapa orang yang anda rasa boleh jawab soalan nih...
Sape yang baca tu kalau nak rasa tag ni..ha....hamik hamik hamik!



Monday, June 22, 2009

Tip: 50 Rangsangan Anak Bijak (Bagi sape² yg ade bayi kat rumah tuuuuuuuuuu..yg takde utk info boleh la)

Pakar perkembangan bayi percaya bahawa tahun-tahun pertama kehidupan bayi merupakan tempoh utama pembelajaran berlaku. Anda tidak perlu muzik-muzik klasik, pita-pita belajar bahasa atau kad imbas untuk merangsang otak bayi atau kanak-kanak. Alat pembelajaran terbaik baginya ialah ANDA. Bercakap, menyanyi dan ketawa bersama-sama. .. jenis-jenis interaksi-interaksi harian begini adalah lebih penting. Namun, kadangkala memang sukar untuk memikirkan cara-cara baru untuk merangsang anak kecil anda (terutama sekali apabila anda tidak tidur malam meredakan tangisannya) . 50 aktiviti menarik (dan berdasarkan sains) yg disyorkan ini pasti membuahkan hasil.

1-BERTENTANG MATA

Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. Setiap kali dia merenung anda, dia sedang membina memorinya.

2-BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA

Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya, cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. Lama-kelamaan, dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi.

3-JIKA BOLEH, SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN

Lakukan selama mana yang anda boleh. Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah, kanak-kanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. Tambahan pula, dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi, bercakap atau membelai rambutnya..

4-JELIRKAN LIDAH

Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah - ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia.

5-HASILKAN BUKU BINATANG

Sekali lagi anda melawat zoo, ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan. Kemudian, 'bacalah' buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan.

6-GELETEKLAH BAYI ANDA

Geletek keseluruhan tubuhnya. Ketawa, merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. Permainan seperti 'cak cekur' dan 'labah-labah panjat perigi' dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku.

7-TUNJUKKAN PERBEZAAN

Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. Gambar-gambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada). Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak.

8-BERKONGSI PANDANGAN

Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. "Tengok anak kucing tu." atau "Besarkan pokok ni!" atau "Dengar tak bunyi bomba tu?" - untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata.

9-NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA

Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri ("mari kita tukar lampin, tukar lampin, tukar lampin....") . Mainkan lagu Beethoven atau Beatles... Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik, ada kaitan dengan pembelajaran matematik.

10-GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA

Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin.

11-SENTUH DAN RASA

Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza; sutera, kain tuala, kain kapas dan linen. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi, kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya.

12-PERGI MEMBELI-BELAH

Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi, lawatlah pasaraya. Wajah-wajah, bunyi-bunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi.

13-BERI KATA KUNCI

Jika anda berkata, "Mak nak buka lampu ni," sebelum menekan suis, anda sedang mengajar sebab dan akibat.

14-BERI KEJUTAN

Kadangkala, gembirakan bayi dengan meniup muka, tangan atau perutnya perlahan-lahan. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya.

15-SEDIAKAN BANYAK TISU

Jika bayi anda suka main tisu, biarkan sahaja. Dengan hanya beberapa sen, anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari.

16-BACA BUKU

Berulangkali. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan. Ia dipercayai membantunya belajar bahasa.

17-MAIN CAK-CAK

Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali.

18-JANGAN LUPA REHAT

Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda - tanpa muzik, tanpa cahaya terang, tanpa mainan. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda.

19-MAIN DENGAN WARNA

Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. Kemudian, suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya.

20-BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA

Apabila anak sudah boleh makan, hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza - termasuklah kacang pea dimasak, bijirin, pasta atau cebisan daging dikisar. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya.

21-ANGKATKAN SAHAJA

Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi, angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. Dia sebenarnya sedang belajar dan menguji hukum graviti. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis, letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri.

22-BIAR DIA MEMBEBEL

Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat.

23-LATIHAN MENEKA

Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya.

24-BINA LALUAN HALANGAN

Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa, bantal, kotak atau permainan di atas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi
bgaimana hendak merangkak di bawah, di atas atau di sekeliling halangan tersebut.

25-IKUT RENTAKNYA

Semakin anak anda membesar, dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh, merangkak secara terbalik atau ketawa.

26-BUAT MUKA LAWAK

Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda. Bila dia sentuh sahaja, poof! Tiupkan ke mukanya. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka.

27-RASA SEKELILING ANDA

Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. Letakkan tangannya pada tingkap, kain, daun dan objek-objek selamat yang lain sambil me'label' barangan tersebut.

28-CERITAKAN KISAH DONGENG

Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok.

29-BAYANGAN WAJAH

Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain, tetapi dia akan menyukainya bila bayi "yang lagi satu" senyum dan melambai padanya.

30-(KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS

Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan, contohnya. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira - dan boleh berlatih menghafal nama warna.

31-GOYANGKAN BADAN

Ajar anak untuk menari twist dan menjerit, mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina.

32-JADILAH TAMAN PERMAINAN

Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya.

33-KIRA SEMUANYA

Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. Atau jari jemari tangan dan kakinya. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda.

34-GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA

Tunjukkan segala gambar dengan terperinci, dan tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak ("adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?") sehinggalah ke soalan konkrit ("Pernah tak adik nampak kucing putih?")

35-TUTUP TV

Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan dengan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV, walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya.

36-TUKAR PEMANDANGAN

Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan.

37-MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA

Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dalam kehidupan bayi anda, buat dua salinan bagi setiap satu gambar - dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai, dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa. Semakin bayi anda membesar, anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya) .

38-RAKAM VIDEO UNTUKNYA

Tonton video bayi anda mandi buat kali pertama, belajar merangkak, main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya. Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya.

39-MAIN HUJAN

Lompat ke dalam lopak air yang besar. Duduk di atas rumput basah bersamanya. Walaupun kotor, ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering.

40-MENANGKAP SERANGGA

Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird, cengkerik, rama-rama) di dalam majalah atau buku, kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya.

41-BERGURAU- SENDA

Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan "Ini Ibu." Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan 'gurauan' anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya.

42-MAIN DENGAN PAKAIAN

Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. Cari kembali topi-topi, skarf atau sarung tangan lama. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda.

43-AJAR TENTANG ISIPADU

Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz, dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. Kadangkala, dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil.

44-HASILKAN ALBUM KELUARGA

Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat, selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda.. Sewaktu neneknya menelefon, tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon.

45-SURUH ANAK MEMBUAT KERJA

Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain.

46-PERGI KE PERPUSTAKAAN

Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka. Selain itu, barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan.

47-CONTOHI CARA SESAME STREET

Khaskan satu minggu untuk satu abjad.. Contohnya, baca buku yang bermula dari A, makan makanan A, potong snek mengikut bentuk A, dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur.

48-MAIN BERULANG-ULANG

Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu.

49-MAIN "TIRU-MENIRU"

Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. Berhenti sekali-sekala untuk bermain permainan lain.

50-BERCAKAP TENTANG PERASAAN

Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi. Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk Universiti nanti.

Semoga bermanfaat!

Thursday, June 18, 2009

Rasa mcm baru semalam dia pergi...entah kenapa tiba² aku rasa rindu sangat kat dia...apatah lg dgn sambutan hari bapa 21hb June ni nnt...

Masih ingat lagi gurau senda dgn dia pada hari raya tahun lepas...alhamdulillah..impian dia utk duduk rumah baru sebelum raya akhirnya kesampaian juga...meriah...mmg meriah dgn jerit pekik anak cucu...berlari ke sana ke sini...gurau senda adik-beradik...dan utk pertama kali dan terakhir kami mengambil gambar 1 family semua walau ade yg adik beradik yg tak dpt hadir...dan itu la kenangan yg kini tinggal utk ku tunjukkan pd anak² ku..siapa atuk mereka....hurmmm...dan tak ku sangka hari raya tahun ini tidak lagi ku dapat minta maaf pd dia...peluk cium tangan dan dahinya...dan tak ku sangka raya lepas adalah yg terakhir ku melihat senyuman kegembiraan dr bibirnya...puas...puas yang tak terhingga hajat d hati telah d makbulkan...alhamdulillah

Banyak kenangan sewaktu hidupnya...dan dialah yg mengajar aku erti hidup sebagai seorang lelaki...anak...dan suami...walau tegas...dia lah contoh terbaik bg diri ku walau dulu pernah batang ubi kayu melekat di belakang ku...dan dia lah juga mengajar aku erti berdikari dgn bekerja membantu dia memotong buah kelapa sawit demi bekalan dan duit untuk ke sekolah...

Alhamdulillah...hajat dia utk melihat aku berkahwin dan melihat cucu dari zuriat ku juga kesampaian...walau dia tidak sempat utk melihat 3 bulan lagi cucu dia yg baru bakal d lahirkan...

Tarikh 9 May 2009...ku terima panggilan telefon drpd kg...menyatakan bapa ku di masukkan ke wad hospital manjung kerana susah untuk bernafas...selama 3 hari di wad biasa itu lah baru ku sedar..apakah erti pengorbanan seorang anak kepada org tuanya...apakah erti jasa drpd seorang ayah kepada anak²nya yang tak mungkin kita dapat balas walau dgn wang ringgit sekali pun...dan itu lah kami adik beradik bergilir² menjaganya siang dan malam...dan ketika itulah pertama kalinya dalam hidup ku merasa...apa yg pernah bapa ku buat ketika aku kecil² dulu...membasuh berak kencingnya...mengelap badannya...menjaganya sama seperti tika dia menjaga ku ketika aku sakit dahulu...ketika kaki ku patah dahulu...

Akhirnya pd 11 May 2009...dia di masukkan ke wad icu...yg mana ketika itu aku sudah berada di kuala lumpur...ketika ini lah kami anak²nya berkorban skali lagi menjaganya siang dan malam...tak sanggup ku melihat wajah nya yg pucat dan tubuh yg lemah tidak berisi...hanya mengharapkan bantuan pernafasan utk memanjang umurnya...apatah lagi ketika doktor bertanyakan pd emak adakah sanggup menurunkan tandatangan supaya dpt di masukkan tiub ke dalam paru²nya kerana bapa ku sudah tak boleh bernafas menggunakan mask...mengalir air mata ku tanpa sedar...begitu seksanya keadaan bapa ku ketika itu...

Namun...semangat utk dia balik ke rumah tak pernah luntur...dalam kesakitan dia tak pernah sekali minta kami keluarkan dia dari hospital kerana andainya d takdirkan dia pergi..biarlah di rumah...namun apa daya kami..apa kemampuan kami...sememangnya andai di ikut kehendak kami anak beranak...mmg ingin membawanya pulang...hingga ada satu ptg tika aku menjenguknya...dia minta ku bawa dia pulang...namun ku pujuk...tunggu dia sembuh baru aku berjanji membawanya pulang ke rumah...ketika itulah aku tersentap...tika dia berkata..."kau nak bg aku mati ke duduk lama² kat sini" ...sekali lagi mengalir air mata ku...bukan aku berniat membiarkan dia terlantar di hospital..tidak...cuma aku mengharapkan semoga dia cepat sembuh...aku pun tak ingin melihatnya..dah tak sanggup melihat dirinya begitu...

Pada 13 May 2009..pada pkl 2 pagi...kami menerima panggilan telefon daripada akak ku supaya kami ke hospital dgn segera...yg mana ketika itu aku berada di rumah...sampai sahaja ke katilnya..ku melihat...tangan...jari..kaki...dan mulutnya...semuanya berikat dgn kain...darah penuh di katilnya....rupanya...pagi itu dia telah mencabut semua jarum yg melekat di tangannya...mencabut wayar² yg melekat di badannya...semata² semangat dan keinginan yg kuat utk balik ke rumah...siapa tak tak sayu melihat org tua sendiri dalam keadaan begitu...tetapi apakan daya...doktor terpaksa berbuat demikian utk meengelakkan berulang lg...dan daripada hari itulah keadaannya semakin kritikal...

Selepas peritiwa itu...bermacam permintaan keluar dr mulutnya...walau dgn hanya gerak mulut sahaja kerana tiub yg berada d dalam mulutnya...kami tetap tunaikan...daripada bubur nasi McD...air kelapa...air zam-zam...dan segala mcm lagi...kami usaha tunaikan...kerana kami takut..itulah permintaan terakhirnya...

Ini lah pengorbanan besar dalam hidup ku...terpaksa ambil cuti..walau sehingga ke tahap gaji ku terpaksa di potong...korbankan menjaga isteri ku yg sarat mengandung...korban menjaga keluarga ku...demi org tua ku...biarlah...apa lagi daya ku sebagai seorang anak...inilah masanya...inilah waktunya...utk ku berjasa...walau hanya sekecil zarah untuk d bandingkan

Petang 24hb May 2009...petang itu aku masuk ke wad utk berjumpa bapa ku..sebelum ku berangkat pulang ke kuala lumpur...walau sayu hati ku untuk meninggalkannya...tetapi t'jawab ku sebagai suami dan pekerja harus juga ku laksanakan...tika itu lah matanya sayu memandang ku walau tidak ku ucap padanya ku ingin pulang...perlahan dia memegang tangan ku...d letak ke perutnya...dengan dia menggenggam erat...seolah berkata..inilah kali terakhir utk kita berjumpa...tiada lagi selepas ini...tetapi ku buang jauh² tanggapan buruk tu kerana ku masih tak dpt menerima andai ku kehilangan dirinya...

Pukul 10.30 mlm ku sampai ke kl...sempat juga aku melayan game Man Utd sehingga habis perlawanan...tika aku ingin masuk tidur dalam jam 12.30 tgh malam..ku terima panggilan dari abg ku menyatakan bapa ku nazak...dan mengajak ku pulang...walau dgn penat yg tak hilang...ku gagahkan juga balik meninggalkan isteri dan anak ku...

Tepat 3.28 pagi...25 may 2009..ku menerima panggilan bapa ku telah pergi selamanya...dan aku hanya terlambat setengah jam sahaja untuk berjumpa dengannya sebelum sampai ke hospital pd pkl 4 pagi...

4 minggu telah berlalu...akhirnya keegoan diri ku sebagai seorang lelaki..seorang anak...akhirnya luntur...aku kalah...walau ku cuba...tetapi ku tetap tak berdaya sebagaimana aku bertahan drpd keluar air mata ku tika memandikan dia...tika mengkafankan dia...tika menyolatkan dia...tika menghantar dia ke liang lahat....tanpa ku sedar..aku rindu pdnya...saban malam ku menangis mengingati dirinya...ketika ku bacakan yassin untuknya...semuanya dtg tanpa ku pinta...

Kepada sahabat² ku...kepada adik² ku...kepada abg² dan kakak² ku yg masih punya bapa..punya emak...jgn lah sesekali melukakan hati mereka...gembirakanlah hati mereka sementara masih ada waktu utk kita berbuat demikian....berbuat jasalah sementara ada hayat kalian...

Pada bapa ku...tiada apa yg dpt anak mu berikan sempena hari bapa ini selain doa yg ku kirimkan utk mu...semoga diri mu di tempatkan di sisi org² yg beriman dan di sisi Allah s.w.t..amin...

Friday, June 12, 2009

PERILAKU BERDASARKAN TARIKH LAHIR ISLAM

HIJRAH
Sekiranya anda mengetahui pada bulan Hijrah anda dilahirkan, menurut
pengetahuan tradisional bulan itu mempunyai pengaruh yang
tersendiri terhadap perilaku. Dicatatkan bagi menambahkan pengetahuan

MUHARRAM
Bersifat pendiam, sihat fikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika
tidak
mendapat didikan yang sempurna, walaupun begitu, jika dididik dengan baik,
dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada
padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat..

SAFAR
Tabiatnya buruk. Dia tidak suka mengakui kesalahannya. lbubapanya
perlu mendidiknya bagi menghilangkan tabiat buruk itu, jika tidak,kehidupannya
akan menjadi susah di kemudian hari. Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ianya akan mendatangkan hasil.

RABIULAWAL
Perwatakannya baik. Mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang
berpengaruh atau kaya tanpa diduga. Dalam pekerjaan ramai yang suka.
Sifat negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras dan mudah marah.

RABIULAKHIR
Perwatakannya jahat. Hatinya tidak tetap. Fikiran dan kemahuannya
lemah, buruk nafsunya, kasar wataknya, mudah mengangkat tangannya.
Kehidupannya menjadi sukar kerana tabiat buruknya itu. Ibubapa menempuh kesukaran
dalam mendidiknya.

JAMADIL AWAL
Dia mempunyai tingkat keyakinan yang tinggi. Dia berani dan nekad,kadangkala melakukan sesuatu yang bodoh atau bahaya. Walaupun begitu,keberanian dan tekadnya itu akan menunjukkan hasil usahanya, yang menemui kegagalan juga.

JAMADIL AKHIR
Wataknya berani, dia hormatkan orang lain.. Berbagai kepandaian ada padanya.Apabila dia tahu bahawa dia salah atau keliru maka dia mudah mengakuinya, tapi bila dia tahu dia benar, pendiriannnya keras dan tidak mahu mengalah. Semasa kecilnya, ibubapanya perlu mendidiknya dengan baik agar terserlah sifat-sifatnya yang baik itu, kerana jika betul didikannya, masa dewasa ia akan menyenangkan kedua orang tuanya.

REJAB
Semasa kecilnya dia degil dan nakal. lbu bapanya patut mendidiknya dengan baik agar dia dapat menerapkan nilai-nilai yang baik.. Ketika sudah dewasa, dia suka bersikap merendah diri dan bersikap tidak tahu menahu. Ini agak berlainan dari sikapnya semasa kecil. Walaubagaimanapun hidupnya selamat dan sentosa.

SYA'ABAN
Perwatakannya baik.. Hidupnya selamat dan rezekinya tidak putus-putus. Sewaktu kecilnya dia mudah mengalah semasa bermain dengan kawan-kawan. Kelakuannya baik, berbudi bahasa hingga semua orang sayang padanya. Masa dewasanya dia akan berjaya dalam segala kerjayanya dan mudah mendapat rezeki.

RAMADHAN
Dia baik, pendiam, suka merendah diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenalinya. Dia tidak suka menonjolkan diriya. Kehidupannya selalu selamat.

SYAWAL
Perwatakannya keras. Hatinya keras. Dia tidak suka dikalahkan oleh orang lain. Hal ini membahayakan hidupnya, oleh itu ibu bapanya perlulah mendidiknya dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruknya itu. Jika tidak kehidupannya menjadi susah kerana perangai keras hatinya, dan dia selalu bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.

ZULKAEDAH
Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi buruk. Dia banyak berfikir, kerana sifat ini, satu hari nanti dia akan mendapat hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana banyak berfikir, perbuatannya kadang kala menjadi keliru.. Dia seharusnya
bertindak tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang memuaskan.

ZULHIJJAH
Jika dia jahat dia terlalu jahat, jika baik terlalu baik pula. Dia sering mendapat padah dari perbuatannya sendiri. Dia sukar mengawal perasaannya, kadangkala terlalu berlebih-lebihan atau sebaliknya. 0leh kerana dia tidak dapat memberikan garis pemisah, dia sukar mempertimbangkan baik buruk perbuatannya. Dia seringkali menyesal kerana kurang hati-hati dan kurang pertimbangan

Thursday, June 11, 2009

Perbezaan Sifat Lelaki dan Perempuan

(L) Mempunyai ego tersendiri yg menyebabkan sukar menerima pertolongan org lain dan pandangan org lain terutama sekali pasangannya.
(P) Mudah menerima dan terpengaruh dgn pandangan org lain lebih2 lagi dgn org yg dicintainya.

(L) Sekiranya mengalah, menunjukkan tanda tidak bermaruah atau berprinsip.
(P) Mengalah tanda sayang dan pengorbanan yg tidak berbelah bagi.

(L) Menilai kejayaan dan diri berdasarkan hasil atau prestasi yg berlaku didepan mata.
(P) Seringkali menilai diri berdasarkan perasaan dan kualiti hubungan sesama manusia terutamanya org yg disayangi.

(L) Suka menyendiri dan menjauhkan siri apabila berada dlm keadaan tertekan.
(P) Suka bercerita kpd org lain tentang masalah yg sedang dihadapi dgn harapan mendapat simpati.

(L) Mempunyai emosi spt getah iaitu sesuatu perasaan itu hanya sekejap shj.
(P) Mempunyai emosi seperti ombak iaitu suatu perasaan yg lambat reda.

(L) Biasanya suka memberi arahan bersifat ketua yg mempunyai kuasa.
(P) Suka berleter mengenai sesuatu perkara sehingga puas hati.

(L) Bersikap pemurah atau boros.
(P) Bersifat kedekut atau berjimat.

(L) Mempunyai fikiran yang bersifat makro iaitu melihat secara keseluruhan.
(P) Mempunyai penilaian bersifat mikro iaitu melihat sesuatu secara terperinci.

(L) Tidak fokus kepada sesuatu perkara
(P) Fokus kepada sesuatu perkara.

(L) Mempunyai perasaan cinta yang setia dan lebih fleksibel.
(P) Cinta sepenuh hati dan setia pd yg satu.

(L) Suka menyendiri dan berdiam diri apabila imej tergugat
(P) Mudah marah, cemburu atau merajuk apabila imej tergugat.

(L) Bila berkomunikasi kurang teliti mendengar tapi cepat memberi pendapat.
(P) Mendengar dgn teliti sebelum membuat sesuatu keputusan.

(L) Lebih banyak menumpukan kepada aspek fizikal dan kebendaan.
(P) Lebih menumpukan aspek perasaan dan kemanusiaan

(L) Meminta bantuan kerana malas atau tidak berupaya.
(P) Meminta dan memberi bantuan sebagai tanda sayang dan hendak bermanja.

(L) Akan melawan dan menjauhkan diri dan membisu seribu bahasa apabila berlaku pertengkaran.
(P) Biasanya mengalah dan berpura-pura setuju dengan pasangannya.

(L) Tidak suka bercakap tentang pasangannya
(P) Suka bercerita tentang pasangannya dan menghormatinya

(L) Agak keberatan meminta maaf
(P) Lebih mudah meminta maaf

(L) Dapat menyesuaikan diri apabila menghadapi kesukaran
(P) Risau apabila menghadapi kesukaran

(L) Suka MEMBUAT keputusan
(P) Suka MENGIKUT keputusan

(L) Terasa selesa berjauhan dgn keluarga
(P) Suka bersama keluarga

(L) Berfikir jangka panjang dalam pelbagai perkara, penyelesaian untuk kebaikan jangka panjang
(P) Berfikir cara pendek yang lebih hanya untuk selesaikan sesuatu cara dengan cepat


Betul????
Salah???

Lu piki la sendiri yer..ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Wednesday, June 10, 2009

Kali ni aku nak bercerita serba sedikit tentang asal usul BLOG yg korang potpet selalu..ehehehe...maybe ade sebahagian yang masih tak tahu ...so aku nak share info ringkas tentang BLOG dgn korang..tu pon kalau korang nak bacalah..kalau tak nak...ADE AKU KISAH??? hahahahaha....

Pada awal kemunculan blog, ia lebih cenderung digunakan sebagai diari dan juga catatan harian seseorang individu (macam korang la..dan macam aku gak..ahaks) Seorang blogger lebih gemar menulis tentang kehidupan harian mereka, khususnya untuk bacaan serta tatapan kawan². Sekali sekala blogger ni pon jadikan blog sebagai tempat melepaskan geram serta tempat untuk meluahkan pendapat peribadi mereka tentang satu² isu yang berlaku.

Terma 'weblog' telah di cipta oleh Jorn Barger pada 17 Dec 19997. walau bagaimana pun Peter Merholz telah menemui "blog" dengan memecahkan perkataan "weblog" menjadi
"we blog" dan meletakkannya di bahagian tepi blog beliau. Pada mulanya ianya hanyalah sekadar suka² dan gurauan tapi lama kelamaan istilas blog tersebut telah diterima pakai dengan meluasnya hingga ke hari ni.

Pada tahun 1996, laman Xanga telah diperkenalkan. Pada waktu tu hanya terdapat 100 blog yg berbentuk diari diwujudkan. Menjelang December 2005 bilangan blog di dalam web tersebut telah bertambah dgn mendadak dan mencecah 20 juta...ngeeeeeee...


Friday, May 8, 2009

Orang kata aku lahir dari perut mak..
(bukan org kata....memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku....mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau....mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni..mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
Kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emak

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkanSelamat Hari Ibu

Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya. .......

Tapi kalau mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....




Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya...... .
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

Thursday, May 7, 2009



Malas nak citer per²....tunggu je la 27 may 2009 lawan Barcelona...Final...di Rome...alalalalalala

Saturday, April 25, 2009

Minggu lepas minggu yg memenatkan...terbang ke seberang...pastu balik terus ke Pulau Perhentian...nek bas lak tu...peh..pengsan gue....

Masa kat seberang tu sempat la aku g men rafting...2 jam perjalanan berkayuh...dgn layan jeram...adeh...mmg syiok giler la walau kecut perut gak...ahahaha....

Pastu masa kat Perhentian lak aku layan snorkling kat tgh laut...bes pemandangan bawah laut...maklumlah kali pertama merasa semua ni...nnt la aku akan up kan lg pic² yg ade sbb semua kat kamera member aku...paling best snork kejar penyu....sampai kejang kaki aku...uwaaaaa



Masa ni da sampai Pulau Perhentian da...yg sempat aku snap masa makan malam jerk dgn member aku...nasik putih+telur dadar+ayam paprik+teh ais=RM20....huk huk huk...




Keter kuda d dalam bandar..ehehe...reti lak tu duk diam masa aku snap...bagus bagus




Massage kaki...ingat nak suh awek yg urut tapi kang bukan rasa sakit tapi rasa stim..ahahahaha
Tukang urut hanya makan nasik berlauk tauhu goreng jerk....ade gak tanya gaji mcm mana...diorg ckp...biasanya seorg customer yg di urut selama sejam akan d bayar dalam lingkungan RM3 jerk...korang bygkan kalau sehari dpt 3 org jerk...2 org jerk...baper sebulan....ermm...




Bezakan nasi kentaki kite dgn yg kat seberang....





Antara pemandangan semasa aku nak g rafting...nice view..wallaaaaaaaa




Kedai makan Wong Solo...tak mcm kat Malaysia...sini murah skit....kat Kg Baru tu cekik darah...acct aku da 3 kali makan kat sini...tahun lepas 2 kali...yg paling aku suke menu Ayam Goreng Penyet...ahahaha...




Penat mencari brg...saje nak singgah rasa org jual air kelapa kat tepi jalan...lebih kurang mcm kat Malaysia gak cuma bezanya diorg buh skali limau kasturi..bagi rasa limau skit...sodappppp!!!




Pemandangan masa sampai ke seberang...indah ciptaan Ilahi...tak silap pic ni aku snap dalam pkl 6pm...